Brielkapel met linden

Geografisch pakket Buggenhout

Beschrijving

De Brielkapel met linden, gelegen nabij het kruispunt van de Kuitegemstraat en de Brielstraat te Buggenhout, is beschermd als monument.

Waarden

De Brielkapel met omringende linden is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, sociaal-culturele waarde

Deze kapel getuigt door haar strategische inplanting aan de Schelde op de grens van het vroegere graafschap Vlaanderen en het hertogdom Brabant en haar lange en bewogen bouwgeschiedenis van het belang van de bidplaats voor deze afgelegen volkswijk voor de oprichting van de parochie van Onze-Lieve-Vrouw van den Briel in 1949.
De kapel, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de vroege middeleeuwen en die in haar huidige vorm dateert uit het begin van de 18de eeuw, is een boeiende getuige van de volharding en heropbloei van de volksdevotie na de verwoestende 17de eeuw.
Vooral het interieur met kruisriboverwelving en kroonlijst op renaissancistische voluutconsoles en het mobilair met thans witgeschilderde portiekaltaar met Mariamonogram, vergulde ornamenten en bekronende engeltjes zijn zeer illustratief en representatief voor de vroeg 18de-eeuwse religieuze vormentaal en kunstuiting.
Het gestoffeerde houten 17de-eeuwse beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind, afkomstig van de abdij van Affligem, tiendhouders van de parochiekerk, is een uiting van de bloeiende cultus van Onze-Lieve-Vrouw en van volksdevotie die zich heden nog altijd uit onder meer tijdens de Dijkfeesten waarvan de opbrengst dient voor het onderhoud van de kapel.
De drie lindebomen bij de kapel zijn beeldbepalend in het straatbeeld en getuigen van de voortlevende traditie verwijzend naar de oorsprong van de kapelletjes opgehangen in een linde.

Brielstraat (Buggenhout)
De Brielkapel staat precies op de grens van de gemeente Buggenhout en de gemeente Sint-Amands en dateert vermoedelijk uit het begin van de 18de eeuw. De kapel situeert zich op de hoek van de Kuitegemstraat en de Brielstraat op een driehoekig perceel met linden vooraan en één achteraan.