Aula Universiteit Gent

Besluiten

Operagebouw, posterijen, gerechtshof met parkje en straatmeubilair, de Aula en gebouwen van de rechtsfaculteit

De bescherming omvat de aula van de Universiteit Gent, naar ontwerp van Louis Roelandt.

Waarden

De aula van de universiteit van Gent is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als een uniek document van 19de-eeuwse interieurkunst, illustratief voor de tijdsgeest, tot stand gekomen door de geslaagde samenwerking van kunstenaars en ambachtslui.

als prestigieus universiteitsgebouw in neoclassicistische stijl, een uniek voorbeeld van de reveil van de klassieke Romeinse bouwkunst, een boeiend werk van architect L. Roelandt gebaseerd op een rationeel ontwerpraster en opgetrokken in de periode 1819-26.

Aula en universiteitsgebouwen

Paddenhoek 3, Universiteitstraat 6, Voldersstraat (Gent)
Neoclassicistisch complex naar ontwerp van stadsarchitect Louis Roelandt uit 1819-1826. De voorgevel van de aula bestaat uit een portiek met een zuilengalerij van acht Korinthische zuilen en bekroond met een hoofdgestel waarop een driehoekig fronton rust. Ten zuiden werden lokalen van de universiteit ingericht rondom een rechthoekige beboomde binnenplaats. De westvleugel behoorde eertijds tot het JezuĆÆetenklooster en dateert uit de 17de eeuw.