Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kasteeldomein Puyenbrug

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Beschrijving

Voormalig zogenaamd "Kasteel Puyenbrug", sinds 1965 deel van het toen opgerichte Provinciaal Domein Puyenbroeck, deels op Zaffelare en Eksaarde. In 1798 werd een gebied van het bisdom Gent genaamd "ter licht", gelegen op het toenmalige Mendonk ten oosten van de "Wabbeekdam" tussen Zuidlede en Zwarte Gracht, als nationaal goed te koop aangeboden.

Puyenbrug 5 (Wachtebeke)
Eclectisch getint kasteel met neorenaissance-inslag middenin een park met deels bewaarde vijver en omgrachting, gebouwd in 1881 ter vervanging van een vroeger buitenhuis. Ten noorden, oranjerie uit het tweede kwart van de 19de eeuw, gelegen achter waaiervormig ommuurde moestuin. Ten oosten van het kasteel gelegen ijskelder. Ten noorden en ten noordoosten, bewaarde bijbehorende bossen en rechtlijnige dreven.

Andere relaties

Wordt opgevolgd door