Kasteel van Nevele

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Voormalig "Kasteel van Nevele" en later klooster. De geschiedenis van het oorspronkelijk versterkte 'kasteel' van de heer van Nevele gaat terug tot de 11de eeuw. Toen werd volgens De Potter en Broeckaert een "viercante torre ghemetst van blauwe schorre" op een omwalde motte. Deels vervallen na de slag van 1381 in de strijd tussen Lodewijk van Male en de Gentenaars.

Kasteel van Nevele

Cyriel Buyssestraat 6A-F (Deinze)
Kasteel van Nevele, op de toren na gesloopt in 1488. Vermoedelijk werd het begin 19de eeuw heropgebouwd in empirestijl. In 1855 in gebruik als klooster van de zusters van St.Vincentius a Paulo. Gevel van zeven traveeën en twee bouwlagen. De muur die de oostzijde van het complex afsluit is opgetrokken in veldsteen; vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw. Achter de muur, resterend gedeelte van het voormalige kasteel met vierkant traptorentje uit dezelfde periode.

Andere relaties

Wordt opgevolgd door