Sint-Elisabethbegijnhof: deel Convent Ter Steenen

Sint-Elisabethbegijnhof: conventen en poorten

Beschrijving

De bescherming omvat een deel van het Convent Ter Steenen in het Sint-Elisabethbegijnhof van Gent, meer bepaald het L-vormige complex met aan de straatzijde een trapgevel van drie en aansluitende lijstgevel van vier traveeën. Het begijnhof werd in 1956 als landschap en in 1994 als stadsgezicht beschermd.

Waarden

Een deel van het Convent Ter Steenen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, wetenschappelijke waarde

als convent van het voormalig Sint-Elisabethbegijnhof, teruggaand tot de 13de eeuw, wederopgebouwd in verschillende fasen in 1630-31 en 1641-42 in een traditionele bak- en zandsteenarchitectuur met barokke inslag vooral door rondboogvormige bovenvensters in geblokte omlijsting, topoculi met hangende voluten, cartouches en de gevelnis;
als voorbeeld van een vrij authentiek bewaard gebleven convent met vooral een mooie barokke T-vormige gang met gedrukte stucgewelven tussen rijkgedecoreerde gordel bogen die rusten op gesculpteerde consoles met engelenhoofdjes, een stenen trap met gelijkaardige overwelving, een overwelfde voorkamer en grote zaal achteraan (thans orthodoxe kerk) en boven, met bewaarde balklagen.

Convent Ter Steenen

Jan Verspeyenstraat 3, Sophie Van Akenstraat 56-58 (Gent)
Complex zogenaamd Convent Ter Steenen, gelegen in het Begijnhof Sint-Elisabeth, nu opgesplitst in vier woningen, per twee gekoppelde gevels daterend van 1630-31, 1641-42 en 1663-64. Rechts aan de Sophie Van Akenstraat twee breedhuizen met barokke trapgevels in bak- en zandsteenbouw uit het tweede kwart van de 17de eeuw en met achterpuntgevels. Ernaast een diephuis en hoekhuis, gebouwd als uitbreiding van het convent in het derde kwart van de 17de eeuw, voorzien van verankerde bakstenen trapgevels en achtertuitgevels.