Hoeve Goed te Magerheit: boerenwoning

Hoeve Goed te Magerheit met woning

Beschrijving

De boerenwoning van de hoeve Goed te Magerheit, ook Polfliethoeve genaamd, is beschermd als monument.

Waarden

De woning van het Goed te Magerheit of de Polfliethoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als representatief voorbeeld voor de architectuurgeschiedenis van een vrij goed bewaard Oost-Vlaams boerenhuis van het einde van de 17de of begin van de 18de eeuw, gebouwd in landelijke traditionele bak- en zandsteenstijl met daarbij behorende kenmerken als de kruiskozijnen, de rechthoekige deur met bolkozijn, de hoge getrapte dakkapellen, de dakzool op geprofileerde consoles tussen de steigergaten en het vrij goed bewaard oorspronkelijk interieur met grote open haarden en versierde balklagen.

Hoeve Goed te Magerheit

Vossenstraat 24 (Lochristi)
Hoeve met losse bestanddelen en deels bewaarde walgrachten. Goed bewaard achterin gelegen boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak, mogelijk opklimmend tot de 17de eeuw. lange bakstenen bedrijfsvleugel met dwarsschuur, stallen en wagenhuis onder overstekend zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakhuis achter de boerenwoning.