Pastorie met tuin

Besluiten

Het Motje met omgeving, hoeve Rosengoed en pastorie Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Petrusparochie met tuin

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de pastorie, de pastorietuin, het poortgebouw, de brug en resten van de walgrachten.

Waarden

De pastorie, de pastorietuin met poortgebouw, brug en resten van walgrachten zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als voorbeeld van een 18de-eeuwse landelijke pastorie met een gemetste boogbrug van 1743, een poortgebouw van 1769 en resten van walgrachten die het vroeger opperhof met pastorie afbakenden;
Als typische pastorietuin en waarvan de begrenzing grotendeels overeenstemt met een site met walgrachten bestaand uit een opper- en neerhof, in oorsprong minstens opklimmend tot de 13de eeuw.

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Pieterparochie met tuin

Zaffelare-Dorp 83 (Lochristi)
Pastorie gelegen midden in een ruime pastorietuin, vroeger met complexe meerdelige omgrachting met binnen- en buitengrachten maar enkel de gedeelten die de hoger gelegen pastorie omgeven bleven bewaard. Het precieze bouwjaar van de pastorie onbekend. Het huidig uitwendige voorkomen van de pastorie wordt voornamelijk bepaald door herstellingen van 1790.