Sint-Elisabethbegijnhof: Convent Ten Hove

Sint-Elisabethbegijnhof: conventen en poorten

Beschrijving

De bescherming omvat het convent Ten Hove in het Sint-Elisabethbegijnhof van Gent. Het begijnhof werd in 1956 als landschap en in 1994 als stadsgezicht beschermd.

Het Convent Ten Hove is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, wetenschappelijke waarde

als convent van het voormalig Sint-Elisabethbegijnhof, teruggaand tot de 13de eeuw, op L-vormige plattegrond wederopgebouwd in 1665, 1671 en 1685 in traditionele bak- en zandsteenarchitectuur met barokke inslag, met kenmerkende trapgevels en getrapte dakkapellen, karakteristieke ingangsdeur met bekronend reliëf, kruiskozijnen, steek- en rondboogvensters;
als voorbeeld van een 17de-eeuws convent met vrij goed behouden binnenindeling en interieur met L-vormige gang overkluisd met gedrukte barokke stucgewelven tussen gordelbogen op gesculpteerde consoles met engelenhoofdjes, gewelfde kamers met behouden laatgotische schouwen bezet met Delftse tegels met bijbelse taferelen en grote zalen met zware versierde balklagen.

Convent Ten Hove

Begijnhofdries 15-18 (Gent)
Traditioneel U-vormig complex in het Sint-Elisabethbegijnhof, daterend uit de tweede helft van de 17de eeuw, gerestaureerd in het derde kwart van de 20ste eeuw in opdracht van De Vrienden van het Oud Begijnhof. Brede voorgevel, uitziend op ommuurd voortuintje, van negen traveeën en twee bouwlagen; dak gevat tussen twee zijtrapgevels gedateerd 1665 (linkergevel) en 1685 (rechtergevel). Achtergevel en twee haakse vleugels geschikt rondom binnenhofje. Verankerde achtergevel van zes traveeën in barok getinte stijl. Linkerdwarsvleugel van vijf traveeën in dezelfde stijl, aan straatkant trapgevel gedateerd 1671.