Villa Braeckman

Villa's en omgeving

Villa Braeckman is beschermd als monument.

Villa Braeckman is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als geslaagde vertegenwoordiger van de karakteristieke villabouw in eclectische stijl door architect Jan Rooms uit het begin van de 20ste eeuw, opmerkelijk onder meer door compositorische elementen als de toren, erker en portiek en door zijn fraaie sculpturale details.

historische waarde

als goed bewaard voorbeeld voor de architectuurgeschiedenis van een villa met horlogetoren in eclectische stijl van 1903, behorend tot het vroege architecturale oeuvre van architect Jan Rooms.

Villa Braeckman met tuin en Onze-Lieve-Vrouwkapel

Dorp-West 148, Kapelleken (Lochristi)
Eclectische villa uit 1903 van twee bouwlagen en twee traveeën, naar ontwerp van architect J. Room. Rechts in de tuin afzonderlijke vroegere conciërgewoning aangepast tot garage en achterin de tuin gebouwde rechthoekige neogotisch getinte wegkapel van onregelmatig gekapte grijze natuursteen, onder leien zadeldak, opgericht circa 1913. Siertuin met hoogstammige bomen en bewaard padenpatroon, hekken en hekpijlers.