Feestpaleis

Beschermd monument van tot (opgeheven)

voorlopige opheffingsbesluiten: 12-03-2019  ID: 14775

Feestpaleis

Het feestpaleis was beschermd als monument.

Het Feestpaleis was beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als zeldzaam voorbeeld van een danszaal, schouwburg en cinemazaal gebouwd omstreeks 1925 op privé-initiatief in een landelijk dorp met representatieve voorgevel en zaal met decoratie in art-decostijl, met goed bewaarde authentieke muurschilderingen met documentaire waarde gedateerd 1927 en gesigneerd R. Van Teemsche.

volkskundige waarde

als feestzaal van omstreeks 1925 opgericht in een dorpscentrum, waarvan de polychrome binnendecoratie een volkse interpretatie is van de art-decostijl en waarvan de twaalf wandschilderingen in olieverf door R. Van Teemsche een uiting zijn van een naïeve volkse schilderstijl.

sociaal-culturele waarde

als zeldzaam voorbeeld van een polyvalente ontspanningszaal opgericht omstreeks 1925 in een landelijk dorp, getuigend van het ontspanningsleven uit die periode en die zijn functie als danszaal en recreatieve ontmoetingsruimte tot op heden bewaard heeft met behoud van zijn oorspronkelijke voorgevel en binnendecoratie.

Feestpaleis

Toleindestraat 18, 16A-C, 20A (Lochristi)
Woonhuis en bijbehorend Feestpaleis, gebouwd circa 1927 als danszaal, schouwburg en cinemazaal met grotendeels gecementeerde geel geschilderde voorgevel, rondboog met opschrift Feestpaleis en drie maskerkoppen. Lichte art-deco-inslag merkbaar in de versieringsmotieven van de penant en de booglijst.