Herenhuis met binnenplaats

Woning met binnenplaats

Beschrijving

De bescherming omvat de voormalige dokterswoning van professor doctor Jozef Guislain met inbegrip van de binnenplaats.

Waarden

Het huis met inbegrip van de binnenplaats is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde: :
- als een stijlvol en goed bewaard herenhuis in neoclassicistische stijl uit midden 19de eeuw met uitbreiding van 1903, gekenschetst door een voorgevel van het type lijstgevel met een evenwichtige symmetrische ordonnantie en een bevallige vormgeving met gevelbepleistering, en voorzien van een annexe en koetshuis in een eclectische stijl, uitziend op een binnenplaats.
- als een mooi voorbeeld van 19de-eeuwse interieurkunst met de zogenaamde Cooremanzaal en de Bestuurskamer, respectievelijk ingericht in neo-Lodewijk XV-stijl en neogotische stijl.

historische waarde

- als typisch voorbeeld van een stedelijk herenhuis met ruime toebehoren geschikt rondom een binnenplaats en voorzien van een neoclassicistische lijstgevel opgetrokken in twee bouwfasen, namelijk in de 19de eeuw en in 1903.
- als voormalige woning van prof. dr. Jozef Guislain, die met zijn baanbrekend werk op het gebied van de geestesziekten beschouwd wordt als één van de voorlopers van de moderne psychiatrie in ons land.

artistieke waarde

- als herenhuis daterend uit midden 19de eeuw en uitgebreid in dezelfde stijl in 1903 door architect E. Van Hoecke-Peeters, met een fraai geproportioneerde en bepleisterde voorgevel in een voorname en sierlijke neoclassicistische stijl voorzien van een eiken vleugeldeur met een opmerkelijk gesculpteerde naald.
- als mooi ensemble van een ruime woning met bijgebouw in eclectische stijl geschikt rondom een binnenplaats, en waarvan de tuingevels verfraaid zijn naar ontwerp van architect E. Van Hoecke-Peeters in 1903 met witgeglazuurde baksteentjes en tegeltableaux met bloemmotieven.
- als mooi voorbeeld van 19de-eeuwse interieurkunst in de zogenaamde Cooremanzaal met decoratieve muur- en plafondbekleding en een fraaie schouw, en een buitengewoon mooie kamer, de zogenaamde Bestuurskamer, volledig ingericht in neogotische stijl.

Herenhuis met bijgebouwen

Ingelandgat 29, Wilderoosstraat (Gent)
Herenhuis, voormalig woonhuis van dokter Guislain, met 19de-eeuwse lijstgevel, in dezelfde stijl uitgebreid tot zeven traveeën in 1903 door architect E. Van Hoecke-Peeters. De bijgebouwen, een koetshuis en een aanbouwsel gelegen aan de Wilderoosstraat, zien uit op een geplaveide binnenplaats en zijn opgetrokken uit bak- en hardsteen in een eclectische stijl.