Kasteeldomein van Beervelde

Kasteel van Beervelde

Beschrijving

Het park, de bijgebouwen en de keldergangen, met muurschilderingen, van het Kasteel van Beervelde zijn beschermd als monument.

Waarden

Het park, de bijgebouwen en de keldergangen met muurschilderingen van het zogenaamde Kasteel van Beervelde zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als kasteelpark in 19de-eeuwse gemengde stijl, zijnde deels formeel, deels landschappelijk, dat een hoogtepunt vormt in het kwalitatief hoogstaand oeuvre van de landschapsarchitect Louis Fuchs (1818-1902), die samen met Eduard Keilig en de Gebroeders Rosseels de elite van de 'paysagistes' uit de tweede helft van de 19de eeuw uitmaakte.
Als landschapstuin waarin gestreefd werd naar een volmaakt evenwicht van boomgroepen, grasvelden en waterpartijen en waarin talrijke boeiende perspectieven en doorkijken gecreëerd werden ondermeer aan de hand van de grillige vijvervormen, bochtige paden en de afwisseling tussen solitairbomen en planten- en boommassieven.
Als geslaagd ensemble van kasteelgebouwen en tuinarchitectuur fraai ingeplant in een park dat tergelijkertijd ontworpen werd (1873), behorend tot het architecturaal oeuvre van ingenieur-architect T. Bureau, namelijk de bijgebouwen van een kasteel met monumentale allures en verzorgd uitgewerkte details, in eclectische stijl, omvattende twee markerende portierswoningen die met het centrale toegangshek de inkom van het park vormen, het merkwaardige en opvallende U-vormige complex met torens, zogenaamd Le Taudis, oorspronkelijk een modelhoeve met personeelswoning, koetshuis, paardenstallen en koestallen, de monumentale pergola met mooi achthoekig neoclassicistisch tuinpaviljoen, de ommuurde moestuin met serres en stookhuisje, de ijskelder, de vijf gietijzeren bruggen met verschillend uitgewerkte decoratieve leuningen.
Als op artistiek vlak internationaal gewaardeerde, unieke plastische collectieve realisatie uit 1966-1967 van de gerenommeerde kunstenaars Roger Raveel, Raoul De Keyser, Etienne Elias en de Nederlander Reinier Lucassen in de keldergangen van het Kasteel van Beervelde. Het Beerveldeprojekt is een gezamenlijk driedimensioneel kunstwerk dat als een belangrijk moment wordt beschouwd in de evolutie van de beeldende kunsten in de Nederlanden.

historische waarde

als cultuurhistorisch belangrijk voorbeeld van een kasteelpark in 19de-eeuwse gemengde stijl, zijnde deels formeel, deels landschappelijk naar een bewaard ontwerp van 1873 van de Belgische tuinarchitect Louis Fuchs (1818-1902) die samen met Eduard Keilig en de Gebroeders Rosseels de elite van de 'paysagistes' uit de tweede helft van de 19de eeuw uitmaakte.
Als voorbeeld van het architecturaal oeuvre van ingenieurarchitect T. Bureau, als bijgebouwen met monumentale allure van een kasteel, in eclectische stijl gebouwd in 1873 in opdracht van graaf C. de Kerchove de Denterghem en behorende tot een kasteeldomein met oudere oorsprong, omvattende twee markerende portierswoningen die met het centrale toegangshek de inkom van het park vormen, het merkwaardige U-vormige complex met torens zogenaamd Le Taudis oorspronkelijk een modelhoeve met personeelswoning, koetshuis, paardenstallen en koestallen, de monumentale pergola met achthoekig neoclassicistisch tuinpaviljoen, en andere typische bijgebouwen van een kasteel namelijk de ommuurde moestuin met serres en stookhuisje, de ijskelder, de vijf gietijzeren bruggen.
Als unieke plastische collectieve realisatie uit 1966-1967 van de gerenommeerde kunstenaars Roger Raveel, Raoul De Keyser, Etienne Elias en de Nederlander Reinier Lucassen in de keldergangen van het Kasteel van Beervelde, dat aanzien wordt als een manifest met historische betekenis. Het Beerveldeprojekt is een gezamenlijk driedimensioneel kunstwerk dat als een belangrijk moment wordt beschouwd in de evolutie van de beeldende kunsten in de Nederlanden.

wetenschappelijke waarde

als voorbeeld voor de geschiedenis van de tuinarchitectuur van een kasteelpark in 19de-eeuwse gemengde stijl, zijnde deels formeel, deels landschappelijk uitgevoerd naar het bewaard ontwerp van 1873 van Louis Fuchs (1818-1902) die samen met Eduard Keilig en de Gebroeders Rosseels de elite van de 'paysagistes' uit de tweede helft van de 19de eeuw uitmaakte.
Als park met voor de dendrologie en de botanica belangrijke mooie en majestueuze exemplaren van collectiebomen.
Als bijzonder voorbeeld voor de bouwkunst van kasteelarchitectuur in eclectische stijl daterend van 1873 en behorend tot het oeuvre van ingenieur-architect T. Bureau, omvattende kenmerkende voorbeelden van vroeger bij een kasteel horende bijgebouwen namelijk: de twee markerende portierswoningen die met het centrale toegangshek de inkom van het park vormen, het merkwaardige U-vormige complex met kasteelallures, zogenaamd Le Taudis oorspronkelijk een modelhoeve met personeelswoning, koetshuis, paardenstallen en koestallen, de monumentale pergola met achthoekig neoclassicistisch tuinpaviljoen, de ommuurde moestuin met serres en stookhuisje, de ijskelder, de vijf gietijzeren bruggen.
Als unieke plastische collectieve realisatie uit 1966-1967 van de gerenommeerde kunstenaars Roger Raveel, Raoul De Keyser, Etienne Elias en de Nederlander Reinier Lucassen in de keldergangen van het Kasteel van Beervelde. Het Beerveldeprojekt is een gezamenlijk driedimensioneel kunstwerk dat als een belangrijk moment wordt beschouwd in de evolutie van de beeldende kunsten in de Nederlanden.

Beervelde-Dorp 71-77, Toverstraat 3-5 (Lochristi)
Huidig kasteel, gewitte villa van circa 1950 naar ontwerp van architect Pierre Agie de Selsaeten, met bijgebouwen, onder meer portierswoningen, modelhoeve met personeelswoning, paardenstallen, koestallen, koetshuizen, in park met vijver en begrensd door de Beerveldse Baan, de spoorlijn Gent-Antwerpen, de Toverstraat en een beek. De keldergangen van het voormalige kasteel zijn bewaard en bevatten muurschilderingen naar ontwerp van Roger Raveel.

Beervelde-Dorp 71-77, Toverstraat 3 (Lochristi)
In 1873 door Louis Fuchs voor de Graven de Kerchove de Denterghem ontworpen kasteelpark in laat landschappelijke stijl.