Voorhaven: havenkranen 15 en 22

Havenerfgoed

Beschrijving

De bescherming omvat havenkranen 15 en 22 met hun technische uitrusting, gelegen voor havenloods 20. De ruime omgeving met de sites van het Tolhuis en de Voorhaven is als dorpsgezicht beschermd.

Uit nieuw onderzoek bleek dat de kranen niet hydraulisch zijn en dateren van voor de Eerste Wereldoorlog.

Waarden

De havenkranen nummer 15 en 22 "Le Titan Anversois s.a. Hoboken" met volledige technische uitrusting is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als goed bewaarde voorbeelden van havenkranen daterend van vóór 1900, van het type halfportaalkraan met een lastvermogen van 2500 kilogram en oorspronkelijk werkend op hydraulische kracht.

Havenkranen 15 en 22

Voorhavenlaan (Gent)
Twee elektrische halfportaalkranen (nummers 15 en 22), vervaardigd door Le Titan Anversois en door de stad aangekocht in 1905 ter vervanging van de eind-19de-eeuwse stoomkranen die de Voorhaven bedienden. De kranen zijn de enige twee resterende kranen van een lot van 25 elektrische kranen die vanaf 1910 in werking waren.