Voorhaven: metalen structuren van havenloodsen 22 en 23

Havenerfgoed

Beschrijving

De bescherming omvat de metalen structuren van havenloodsen 22 en 23. De ruime omgeving met de sites van het Tolhuis en de Voorhaven is als dorpsgezicht beschermd.

Waarden

De metalen structuren van de havenloodsen 22 en 23 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als voorbeelden van structuren opgetrokken in respectievelijk 1885-86 en 1887-88, respectievelijk uit door J. Cockerill geleverde nieuwe materialen en materialen afkomstig van gebouwen op de Antwerpse Wereldtentoonstelling (1885) met goed bewaarde kenmerken, inzonderheid polonceau-spanten, gietijzeren kolommen en ijzeren vakwerkliggers.

Gesloten havenloodsen

Dublinstraat 29-33 (Gent)
De gesloten havenloodsen van twee verdiepingen tellen ieder twaalf traveeën in de lengte en tweemaal vijf traveeën in de breedte. Ze zijn afgedekt door twee schilddaken met zinkbekleding en dateren uit het vierde kwart van de 19de eeuw.