Voorhaven: omheining met gietijzeren zuiltjes

Havenerfgoed

Beschrijving

De bescherming omvat de afsluiting van de Voorhaven aan noord-, oost- en zuidzijde. De ruime omgeving met de sites van het Tolhuis en de Voorhaven is als dorpsgezicht beschermd.

Waarden

De omheining met gietijzeren zuiltjes op een lage onderbouw van het haventerrein (ten noorden, oosten en zuiden) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als voorbeeld van een omheining van een haventerrein volgens de in 1880-85 gangbare methode en stijl.

Omheining met gietijzeren zuiltjes

Voorhavenlaan (Gent)
Aan de straatkant werd het havenloodsterrein over de gehele lengte in 1886 afgesloten door de nog oorspronkelijke omheining, bestaande uit een een ijzeren hek met gietijzeren hekpijlers op een gemetst bakstenen muurtje met arduinen dekstenen.