Duiventoren

Duiventoren en omgeving

De duiventoren is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van de duiventoren als volgt werd gemotiveerd: als midden 17de-eeuwse bakstenen duiventoren met tuitgevel op schouderstukken, pannenzadeldak, vlechtwerkverband in de topgevels en gekalkt parement met geteerde plint.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000685, Duiventoren met omgeving, advies KCML (1982).

De duiventoren is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Hoeve Westlede met duiventoren

Smalle Heerweg 62 (Lochristi)
Grote hoeve met losse bestanddelen met boerenwoning van acht of tien traveeën, onder zadeldak. Vierkante duiventoren van drie meter en twee bouwlagen onder steil zadeldak, waarschijnlijk uit de 18de eeuw. Bakstenen dwarsschuur en stallen uit de 19de eeuw. Erf met boomgaard omgeven door een geschoren haag.