Windmolen Tukmolen

Houten windmolen de Tukmolen
definitieve wijzigingsbesluiten: 24-06-2021  ID: 14978

De Tukmolen uit Lede werd bij koninklijk besluit van 18 juni 1979 beschermd als monument.

De molen werd in 1992 verplaatst van Lede naar Maarkedal. Deze verplaatsing werd gemachtigd bij ministerieel besluit van 25 maart 1993, maar de bescherming werd niet gewijzigd en bevatte nog steeds de gegevens van de locatie in Lede.

Daarom werd het oorspronkelijke besluit bij ministerieel besluit van 22 december 2020 voorlopig en bij ministerieel besluit van 24 juni 2021 definitief gewijzigd. De aanpassing van de locatie in het beschermingsbesluit na de verplaatsing was vereist omwille van de rechtszekerheid.

Waarden

De houten windmolen Tukmolen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Tukmolen

Bossenaarstraat (Maarkedal)
De Nieuwe Bossenaarmolen, werd opgericht in 1992-1997 op de hoogte van de Bossenaar, een weinig ten noordoosten en iets lager dan de standplaats van de in 1939 verdwenen Bossenaarmolen. De voormalige Tukmolen, herbouwd in derde kwart 18de eeuw, werd overgebracht uit Impe (Lede) en gereconstrueerd onder leiding van architect R. Berteloot.

Andere relaties

Heeft als voorganger