Kasteeldomein van Wieze: oranjerie

Kasteel van Wieze: onderdelen en domein

De oranjerie van de voormalige burcht is beschermd als monument.

Waarden

De oranjerie van het domein van de voormalige burcht is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : tot het kasteeldomein behorende oranjerie, deel uitmakend van de 19de-eeuwse heraanleg en herbouwfase, meer bepaald van het latere neogotische kasteel. Het gebouw geplaatst onder leienschilddak, wordt gekenmerkt door twee driezijdige gevelbeƫindigingen, gebruik van baksteen en 'speklagen' van natuursteen, grote rondboogramen, dunne hoeksteunberen en heeft een neorenaissancistisch voorkomen.

Kasteeldomein van Wieze

Nieuwstraat 20 (Lebbeke)
Het kasteeldomein van Wieze had in oorsprong een middeleeuwse opper- en neerhofconfiguratie, waarvan de bewaarde resten van de gracht, de 19de-eeuwse heraanleg van het park met noordwaartse uitbreiding, onder andere met aanleg van dreven, alsook de bakstenen afsluitmuur langs de straat, nog getuigen.