Oorlogsmonument

Oorlogsmonument

Het oorlogsmonument is beschermd als monument.

Waarden

Oorlogsmonument Eerste en Tweede Wereldoorlog voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Wieze is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Op een hoge hardstenen sokkel staat het bronzen beeld van een soldaat in gevechtsuitrusting die zijn wapen hoog in de lucht houdt, klaar om te slaan. Expressieve en representatieve symboliek voor de overwinning van het vaderland.
De architect en uitvoerder van het gedenkteken (gesigneerd) was G. Gaudier-Rembaux uit Ecaussines, die heel wat oorlogsgedenktekens realiseerde onder meer van Sint-Eloois-Winkel, Wevelgem, Wijtschate, Gullegem en te Brugge. Het bronzen beeld is het werk van S. Bastin (gesigneerd), een beeldhouwer uit Walloniƫ.

historische waarde

Oorlogsgedenkteken Eerste Wereldoorlog voor de gesneuvelden van Wieze, opgericht in 1923. In 1948 overgebracht naar de huidige locatie en op 11 november in 1949 ingehuldigd. Geplaatst achter een grafkelder voor de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog. Het monument is ingeplant in een vierkante parterre, omgeven door een groene haag en is te vinden aan de ingang van de begraafplaats. Ervoor ligt een grote vierkante grafplaat.

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

Gemeentelijke begraafplaats met oorlogsmonument

Kerkhofstraat (Lebbeke)
De begraafplaats werd ingewijd op 4 oktober 1865. In 1895 een eerste maal vergroot aan de noordzijde met een gelijkaardig perceel, in 1897 afgeboord door een taxushaag en voorzien van een dodenhuisje in de noordwesthoek. Het kerkhofkruis met grafmonument werd gerealiseerd circa 1905. In 1935 werd de begraafplaats nog vergroot.