Voorhaven: brandweerkazerne en personeelswoningen

Havenerfgoed

Beschrijving

De bescherming omvat de voormalige brandweerkazerne en de bijhorende personeelswoningen. De ruime omgeving met de sites van het Tolhuis en de Voorhaven is als dorpsgezicht beschermd.

Waarden

De voormalige brandweerkazerne is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als uniek en goed bewaard voorbeeld van een brandweerkazerne met woningen voor het personeel, gebouwd in 1901-02 naar ontwerp van architect Ch. Van Rysselberghe en dit ten behoeve van de lokale brandpreventie in het havengebied.

Brandweerkazerne en zestien personeelswoningen

Londenstraat 96-126 (Gent)
Brandweerkazerne met zestien bijhorende woningen voor het brandweerpersoneel, gebouwd in 1901-1902 naar ontwerp van architect Ch. Van Rysselberghe. Aan de straat telkens vier huizen aan weerszijden van de centrale doorrit met burelen en garage voor de brandweerwagens, en acht in binnenblok opgetrokken huizen, vijf rechts en drie links van het binnenplein. Bak- en natuurstenen gebouw in neotraditionele stijl met het uitzicht van een fort.