Herenhuis ontworpen door Clement Sterck

Geografisch pakket Lebbeke

Het herenhuis ontworpen door Clement Sterck is beschermd als monument.

Herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Het imposante herenhuis van 1888 is een zeer representatief en goed bewaard voorbeeld van herenwoning van de gegoede dorpsnotabelen, hier een veekoophandelaar. Als ontwerp van de Dendermondse architect Clemens Sterck is het een zeldzaam bewaard exemplaar van een privé-woning in neoclassicistische stijl, van de hand van deze architect waarvan in Dendermonde zelf, na de zware vernielingen van de Eerste Wereldoorlog, weinig werken bewaard bleven. De voorgevel is een zeer gaaf en representatief voorbeeld van een rijkelijk gedecoreerde neoclassicistische lijstgevel van het einde van de 19de eeuw. De plastisch uitgewerkte en verzorgde vensterdecoratie, barokke cartouches en het monumentale hoofdgestel met kenmerkende leeuwenkopjes, getuigen van een artistieke originaliteit en grote kunstzin.
De artistieke waarde blijkt verder uit de kwaliteitsvolle decoratie van de twee linkersalons met origineel beschilderd binnenschrijnwerk en kunstig gedecoreerde en polychroom geschilderde stucplafonds en beschilderingen met arabesken, vogels en de symbolische voorstelling van de vier seizoenen, kenmerkend voor de late 19de eeuw.

Leo Duboisstraat 22 (Lebbeke)
Imposante rijwoning in neoclassicistische stijl van zes traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak, naar ontwerp uit 1888 van architect Clement Sterck van Dendermonde. .