Tolhuis: stuw tussen Wiedauwkaai en Tolhuiseiland

Havenerfgoed

Beschrijving

De bescherming omvat de brugstuw tussen het Tolhuiseiland en de Wiedauwkaai, met inbegrip van de brugrelingen en delen van de reling langs de Wiedauwkaai. De ruime omgeving met de sites van het Tolhuis en de Voorhaven is als dorpsgezicht beschermd.

Waarden

Wiedauwkaai en Tolhuiseiland, inclusief oude gedeelten relingen, inclusief oude gedeelten Wiedauwkaai, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als voorbeeld van een hoofdzakelijk met natuursteen beklede brugstuw van 1889, met drie doorlaatopeningen, puntvormige pijlers en bedieningswerk met houten bovenbouw met in de onmiddellijke omgeving de oorspronkelijke gietijzeren relingen.

Stuw tussen Wiedauwkaai en Tolhuiseiland

Wiedauwkaai (Gent)
Brugstuw met drie doorlaatopeningen segmentbogig afgedekt; hoofdzakelijk bekleed met gebosseleerde natuursteen; puntvormige stuw-(brug-)pijlers. Brugreling en delen van de reling langs de Wiedauwkaai op gietijzeren paaltjes met leeuwenkopjes.