Herenhuis Blancquaert

Geografisch pakket Lebbeke

Het herenhuis Blancquaert is beschermd als monument.

Waarden

Zogenaamd Huis Blancquaert is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Deze rijwoning, gebouwd in 1861 door gemeentesecretaris en notaris Jean-Baptist De Blieck is een zeer representatief voorbeeld van de burgerlijke architectuur uit de jaren 1860. De voorgevel is typologisch en stilistisch een gaaf exemplaar van neoclassicistische lijstgevel met kenmerkende bepleistering en uiterst verzorgde decoratieve afwerking, vooral aan de vensters en het hoofdgestel.
Ook het interieur bewaart nog de originele plattegrond en afwerking met oorspronkelijk schrijnwerk, stucplafonds en marmeren schouwen, representatief voor de tweede helft van de 19de eeuw.

Laurierstraat 4 (Lebbeke)
19de-eeuws herenhuis in neoclassicistische stijl, door een jaaranker in de rechter zijpuntgevel 1861 gedateerd, opgevat als een rijwoning met poort en naastliggende tuin. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.