Stationsgebouw Heizijde

Geografisch pakket Lebbeke

Het stationsgebouw van Heizijde is beschermd als monument.

Station Heizijde is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Het station van Heizijde met woning en sanitair blok, gebouwd door de staat in 1907 op de lijn Dendermonde-Asse-Brussel, is een authentiek en typerend voorbeeld van een architecturaal verzorgd stationsgebouw van het type haltegebouw opgetrokken volgens het concept van het haltegebouw te Carlsbourg van 1893, aangewend door de staat voor een 150-tal stationnetjes tot het begin van de 20ste eeuw. Het stationsgebouw van Heizijde heeft dezelfde driedelige opstelling, verzorgde baksteenarchitectuur en decoratie in arduin of breuksteen.
Industrieel-archeologisch is het stationnetje belangrijk als getuige uit de ontwikkeling van de spoorweggeschiedenis en als een goed bewaard en representatief voorbeeld van een klein landelijk stationsgebouw uit het begin van de 20ste eeuw, het enige bewaarde op het grondgebied van Lebbeke, en dat stilistisch typerend is voor de spoorwegarchitectuur van deze periode. Het station, dat zijn oprichting in 1907 ontegensprekelijk te danken had aan de aanwezige nabije industrie, is tot op heden de enige beschermenswaardige getuige van deze industriƫle activiteit in de wijk.

Eeksken 67 (Lebbeke)
Het station Heizijde is gelegen op de lijn Dendermonde-Asse-Brussel in het uiterste oosten van de gemeente op de grens met Opwijk. De halte werd opgericht op 1 oktober 1904. Het stationnetje zelf werd gebouwd in 1907 en is hiermee het derde station dat op grondgebied van de gemeente gebouwd werd.