Klooster van de arme klaren-coletinnen

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Oorspronkelijk klooster gesticht in de Goudstraat in 1442, afgeschaft en vernield onder Jozef II in 1783. Zusters vluchtten naar Poligny maar keren na de godsdienstmoeilijkheden terug, eerst in de abdij van Nieuwen-Bosch en vanaf 1801 in een huis van het Klein Begijnhof. De huidige kloostergebouwen dateren van 1834. De straatwand, opgetrokken in twee fazen, is van latere datum.

Sint-Elisabethplein 13 (Gent)
Oorspronkelijk klooster gesticht in de Goudstraat in 1442. De huidige kloostergebouwen dateren van 1834. Het kloosterpand omvat twee gelijklopende vleugels verbonden door een haakse kapelvleugel en een recente bouw. Bakstenen straatgevel van tien traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak, vermoedelijk daterend uit derde kwart 19de eeuw wat de vier rechtertraveeën betreft, de zes linkertraveeën werden slechts in 1922 in dezelfde stijl voor de kapelvleugel gebouwd.

Andere relaties

Wordt opgevolgd door