Kasteeldomein van Herzele: personeelswoning

Besluiten

Kasteel met dreef, park, moestuinmuur, toegangshek, Libanonceder, ijskelder, aanhorigheden en woningen

Beschrijving

De bescherming omvat de personeelswoning aan het begin van de Kasteeldreef, horend bij het kasteel van Herzele. Ook de naburige woningen werden als onderdeel van het kasteeldomein als monument beschermd, net als het kasteel, kasteelpark en aanhorigheden.

Waarden

De woning horend bij het kasteel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als oorspronkelijk tot het kasteel horende woning, een dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder pannen zadeldak, met bakstenen gevelparement op gecementeerde plint. Zijgevel met combinatie van top- en lijstgevel, met in driegroep gekoppelde rechthoekige vensters onder blinde rondboognissen en rondboogdeur in beglaasde sieromlijsting. Zijpuntgevel met gekoppelde gevelopeningen en met dakbedekking van kunstleien.

Personeelswoning horend bij kasteel

Kasteeldreef 5 (Herzele)
Personeelswoning, gelegen vooraan aan de kasteeldreef en oorspronkelijk deel uitmakend van het kasteeldomein. Te dateren van 1829. Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën, geplaatst onder pannenzadeldak, met bakstenen gevelparement op gecementeerde plint.