Kasteeldomein van Wissekerke: smeedijzeren hangbrug

Geografisch pakket Bazel

De smeedijzeren hangbrug in het kasteeldomein van Wissekerke is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “De ijzeren hangbrug over de parkvijver van het kasteel Wissekerke is beschermd als monument omwille van de industrieel-archeologische waarde als ijzeren hangbrug met 40 ton draagkracht, gebouwd in het eerste kwart van de 19de eeuw als verbinding tussen de twee door de vijvers gescheiden delen van het park.”

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000648, Diverse monumenten en dorpsgezichten te Bazel (S.N., 1981).

Waarden

De ijzeren hangbrug over de parkvijver van het kasteel van Wissekerke is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Kasteeldomein van Wissekerke

Koningin Astridplein 17-18, 17A-C, Lange gaanweg 1 (Kruibeke)
Kasteel op vierkante plattegrond en oorspronkelijk volledig in het water. In het park, aangelegd in landschappelijke stijl, bevinden zich een reeks bakstenen hoevegebouwen. Merkwaardig is vooral de ronde bakstenen duiventoren. De ingangspoort bestaat uit twee vierkante bakstenen woontorens van twee bouwlagen uit 1832-33. Smeedijzeren hangbrug die de twee delen van het park met elkaar verbindt. Voormalige kasteeldreef ten noorden van het park, uitmondend in de Kemphoekstraat.