Pastorie: oud gedeelte

Woningen, pastorie, herberg en dorpskom van Wieze

Het oude gedeelte van de voormalige pastorie is beschermd als monument.

In het beschermingsdossier wordt de architectuurhistorische waarde van het pand als volgt gemotiveerd: als voorbeeld van 18de-eeuwse éénlaagse architectuur met natuurstenen vensteromlijstingen en mansardedak.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000661, Geografisch pakket Wieze (S.N., 1981).

Waarden

Het oude gedeelte van de pastorie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:

Pastorie Sint-Salvatorparochie met tuin

Sasbaan 2 (Lebbeke)
Oudste gedeelte van 1745 in bak- en zandsteen opgericht. Het nog oudere gedeelte van de pastorie werd in 1760 vervangen door een kortere vleugel van twee bouwlagen. In 1891 tekende de Gentse architect August Van Assche de plannen voor vergroting en aanpassing. Huidig gebouw met stilistisch eenheidskarakter niet tegenstaande de drie bouwfasen. Ommuurde pastorietuin, ter hoogte van de voorgevel werd de gesloten muur eind de jaren 1940 vervangen door decoratief ijzeren hekwerk tussen bakstenen hekpijlers.