Tramstation

Brouwerij en brouwershuis Van Den Bossche en tramstatie

De bescherming omvat het tramstation uit 1912.

Tramstatie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde, sociaal-culturele waarde

in casu bouwhistorische waarde: : Representatief voorbeeld van een bakstenen tramstatie/café/buurtwinkel uit 1912 in een rurale gemeente, waarbij het nieuwgebouwd café nabij het spoor de functie van station overneemt. Het opvallend volume van het huis is representatief voor het prestige dat deze nieuwe ontsluiting van het platteland met zich meebrengt. Het station met zijn café/wachtzaal, buurtwinkeltje en boven woning voor de uitbater gold als een baken van vooruitgang, voorbeeld van ontsluiting van de kleinere dorpen en toegangspoort tot de gemeente.
De architecturale vormgeving daarmee gepaard gaand, verraadt de typische gevelarchitectuur (uitgewerkte straatgevel, sobere achtergevel) uit het begin van de 20ste eeuw. De indeling van het pand is representatief daar de authentieke indeling herkenbaar bleef. In de voormalige wachtzaal staat nog de schouwmantel met de voor het openbaar vervoer zo belangrijke klok. Verder bleven schouwen, schouwmantels, binnenschrijnwerk met houtimitatie, hang- en sluitwerk, tapijttegelvloeren, geëtst glas, ... aanwezig.

Tramstation

Kauwstraat 30 (Herzele)
Het tramstation van Sint-Lievens-Esse dateert van 1911-1912 en werd opgetrokken aan de lijn Merelbeke - Geraardsbergen. De tramstatie telt twee panden en een koetshuis gebouwd in één campagne.