Beschermd monument

Boerenwoning

Beschermd monument van tot heden

ID
9403
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/9403

Besluiten

Semi-gesloten hoeve met vakwerkbouw en laat-17de-eeuwse hoeve
definitieve beschermingsbesluiten: 05-04-2005  ID: 4360

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming omvat de laat-17de-eeuwse boerenwoning. Het gebouwtje werd met aansluitend perceel in 1991 reeds als dorpsgezicht beschermd.



Waarden

Laat 17de-eeuwse hoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, volkskundige waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Representatief voorbeeld van een rijke Oost-Vlaamse hoeve uit 1697 in baksteen met het behoud van uniek 17de-/18de-eeuws schrijnwerk, bouwstructuur, bouwindeling, dakgebinte, gesinterde deuromlijsting en interieuraankleding (historische vloeren uit rode tegels en natuursteen bleven bewaard, evenals de balkenlagen, hang- en sluitwerk, sleutel, sloten, wandkasten naast de schouwen, buitenschrijnwerk, deel van het binnenschrijnwerk, empire schouw, twee 17de-eeuwse 'Vlaamse schouwen' ...). Vermoedelijk gaat het hier om een typisch voorbeeld van een versteende vakwerkbouw.
Op één schouw werd de haardbalk versierd met drie harten, de initialen "P" en "C" en het Christusmonogram, de andere schouw werd gedateerd 1699 met ertussen een afbeelding van de Schedelberg. Beide schouwen met hun typische beschermende inkervingen (christusmonogram en schedelberg als voorbeeld van volksdevotie ten opzichte van beschermende christelijke symbolen, harten als voorbeeld van huwelijkssymbolen en initialen van de bouwheer of gehuwden) en herinneringen aan het bouwjaar van het pand, zijn representatieve voorbeelden van de volkscultuur in Vlaanderen in de 17de eeuw.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Boerenwoning

Populierestraat 18 (Herzele)
De bakstenen boerenwoning aan de Populierestraat is het restant van een laat-17de-eeuwse vierkantshoeve in vakwerkbouw; oude kern aangepast in de 19de eeuw.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.