Linde en kapel

Houtig erfgoed

Beschrijving

De pijlerkapel en bijhorende linde langs het kruispunt van de Molenstraat en Issegem te Balegem zijn beschermd als monument. Een cirkelvormige zone met een straal van 17,5 meter is mee opgenomen in de bescherming.

Waarden

De linde en kapel, evenals een cirkelvormige zone rond de boom met een straal van 17,5 meter, zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De gekandelaarde boom en de kapel vormen een zeer gave, ver in de tijd teruggaande eenheid bij een kruispunt van wegen. De kapel is een authentiek voorbeeld van 17de-eeuwse barokke sokkelkapel, deels uitgevoerd in zandsteen, vermoedelijk afkomstig uit de groeven in de nabijheid.

artistieke waarde

De gekandelaarde linde en kapel vormen een uitgesproken beeldbepalend object, mede door de dikte en vermoedelijke leeftijd van de boom en zijn mooie representatieve vorm.

wetenschappelijke waarde

Gezien zijn omvang en geschatte leeftijd betreft het hier een genetisch belangrijke cultivar van Hollandse linde.

Barokke pijlerkapel met linde

Issegem (Oosterzele)
Het pijlerkapelletje en de linde vormen een onverbrekelijke eenheid, ingeplant bij een kruispunt van wegen. De boom is volgens de overlevering ouder dan de kapel, gebouwd in 1637, zoals aangegeven op een cartouchevormige gevelsteen. Het betreft een Hollandse linde met een stamomtrek van 456 cm en kenmerken van een etagelinde. De linde deed ook dienst als schermboom bij de verdwenen Issegemhoeve.