Villa Cantaert met tuin

Oude toren: restanten en Villa Cantaert

Beschrijving

De voormalige Villa Cantaert is met inbegrip van de veranda, de tuin, de tuinschermmuur, het tuinprieel, de keermuur met trappenpui en de straatmuur beschermd als monument.

Waarden

De voormalige Villa Cantaert met veranda, tuin, tuinschermmuur, tuinprieel, keermuur met trappenpui en straatmuur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

- van de villa met veranda, tuinprieeltje, tuinschermmuur, keermuur en straatafsluiting, die een staalkaart vormen van de stijlvariëteiten die, ook op het gebied van tuinaanleg, de vroege interbellumjaren rond 1925 hebben gekenmerkt, namelijk:
- een villa met tuinprieel in overwegend neoclassicistische stijl, gekenmerkt door verzorgd baksteenmetselwerk en natuurstenen Toscaanse zuilen, alsook een tuinschermmuur met blinde rondbogen, alsook een reminiscentie aan de 17de-eeuwse bouwstijl in halsgevels;
- een villa met uitgesproken art-decokarakteristieken bij de interieurs, namelijk art-decomotieven bij: de smeedijzeren borstwering van de trap, de bekleding van de radiatoren, het gecanneleerd sierpleisterwerk op de wanden, de wandschildering boven de doorgang tussen de salons, en het bovenlicht bij de traphal.
- een keermuur met trappenpui en een straatmuur in baksteenmetselwerk, beide met typische kenmerken van vroege art-decostijl uitgevoerd in natuursteen (siervazen, gesculpteerde motieven, florale ornamenten) en bijhorend art deco smeedijzeren hekwerk (spiraalmotieven);
een architecturaal strak voortuingedeelte met laag gelegen grasperk (bowlinggreen) en decoratieve inkompartijen en hekwerk, aangelegd in dezelfde periode van de villa, als het ware de architecturale verlenging ervan vormend;
- een in dezelfde tijd in landschappelijke stijl met typisch vroeg-20ste-eeuws tuinplantenassortiment aangelegde achtertuin met centraal een grote met cementbeton uitgewerkte vijver waarrond een slingerpad.
- van het perceel, namelijk de plaats waar zich, vermoedelijk tot in de 18de eeuw, de vijver bevond die de watervoorziening voor de gracht en van het nabij gelegen Egmontkasteel regelde.

Villa Cantaert

Bruggenhoek 1 (Zottegem)
De bouw van de villa werd omstreeks 1925 aangevat, naar een ontwerp van architect Claessens. Het is een tweelaags gebouw, opgetrokken in een gelige baksteen met natuursteen voor de constructieve onderdelen. In contrast met het neoclassicistisch geïnspireerd exterieur vertonen de interieurs een zuiver art-decostijl. Strakke voortuin met laag gelegen grasperk en decoratieve inkompartijen en hekwerk. De achtertuin werd aangelegd in een landschappelijke stijl.