Stadswoning

Woningen

De stadswoning is beschermd als monument.

Woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Bij het hoekhuis nummer 51 horende woning en atelier, in 1914 gebouwd, met gebruik van dezelfde gevelmaterialen als het hoekpand, maar met meer gevarieerde vormgeving bij de verdieping: centrale puntgevel onder zadeldak met breed vierledig raam met onderverdeelde bovenlichten onder stalen balk en opschrift "J.B. Deweerdt/bouwwerken", blinde puntgevel met stijl- en regelwerk op opengewerkte klossen bij op windveren uitkragend dak.
Zijrisalieten met drie ramen waarvan het hogere middenvenster in spiegelboog is uitgewerkt; stalen raamlateien met rozetten, houten kroonlijsten met rechte en gebogen vormen.
Interieurs met deuren waarin met glas-in-lood gevulde bovenlichten met bloemkorfmotieven die de art-decostijl aankondigen; inkomhal met vloer in eenvoudig geometrisch patroon, houten bordestrap met lambrisering en gecanneleerde trappaal, kast- en zitbankcombinatie en een historiserend plafond met kinder- en moerbalken op kraagstukken.

Laurens De Metsstraat 49 (Zottegem)
Het pand in de Laurens Demetsstraat nummer 49, dat tot dezelfde eigendom behoort als het naastliggende hoekpand en in 1914 werd opgetrokken, wordt gekenmerkt door dezelfde gevelmaterialen als het hoekpand, maar de verdieping vertoont een meer gevarieerde vormgeving.