Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Boerenhol met Dierkosttoren

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Stadswoningen en Dierkosttoren

Beschrijving

De bescherming als stadsgezicht omvat de straat Boerenhol met zandstenen poort en de Dierkosstoren als restant van de 14de-eeuwse vesten.

Waarden

Boerenhol met Dierkosttoren, met zandstenen korfboogpoort die de Markt met de oude vesten, met name de 14de-eeuwse Dierkosttoren, verbindt, is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als oud straatje, eertijds genoemd ‘den ganck ten Diercoste’ dat met een L-vormige knik via een doorgang met zandstenen korfboogpoort de Markt met de oude vesten, met name de 14de-eeuwse Dierkosttoren, verbindt.

Boerenhol 1-4, 6, 2A, Buizemontstraat 2, Markt 37, Vesten 3 (Geraardsbergen)
Het stadsgezicht omvat de straat Boerenhol met de Dierkosttoren als restant van de in 1332 opgerichte vesten.

Dierkosttoren

Boerenhol (Geraardsbergen)
Toren verwoest in 1485 door de soldaten van Jan de Ligne; nadien heropgebouwd. In 1686 hersteld op bevel van abt Foucqier van de Sint-Adriaansabdij. In de middeleeuwen gebruikt als vergaderplaats voor de boogschutters van Sint-Sebastiaan.