Beschermd cultuurhistorisch landschap

Kasteeldomein Piers de Raveschoot: park

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Kasteel Piers de Raveschoot en omgevend park

Beschrijving

Het park van het kasteel Piers de Raveschoot is beschermd als landschap bij koninklijk besluit van 10 december 1973. In hetzelfde besluit werd het kasteel beschermd als monument. Het kasteel maakt geen deel uit van het beschermde landschap. Het kasteeldomein met het kasteel en park werd later ook beschermd als monument bij ministerieel besluit van 29 april 2002. De later als monument beschermde directeurswoning hoort wel bij het beschermde landschap.

Waarden

Het omgevend park van het kasteel Piers de Raveschoot is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde

Kasteeldomein Aaishove

Kasteelstraat 6-10, 6A-B (Kruisem)
Het 17de-eeuwse waterkasteel met aanhorigheden in een uitgestrekt park van 13 hectare met vijvers is gelegen tussen de Kasteelstraat, de Colijnstraat en de Moerasstraat en wordt door een lindedreef verbonden met de dorpskern.

Neerhof van het kasteel Piers de Raveschoot

Kasteelstraat 15 (Kruisem)
Achterin gelegen imposante hoeve met gewitte losstaande bestanddelen gegroepeerd rondom een vierkant erf. Fraai ijzeren toegangshek aan bakstenen pijlers aan de straat met oprit tussen meidoornhagen in de as van de deur links; omhaagde boomgaard ervoor.

Neogotische directeurswoning

Colijnstraat 1 (Kruisem)
Eclectische vrijstaande woning op het platteland, gebouwd als directeurswoning in 1897 bij de steenbakkerij en pannenbakkerij van het kasteel met voornamelijk neogotische stijlkenmerken.

Twee boerenarbeiderswoningen

Kasteelstraat 11-13 (Kruisem)
Achterin gelegen boerenarbeidershuisjes van elk vijf traveeën onder één zadeldak op dakvoetconsolenrij, zeker opklimmend tot de 18de eeuw.

Schelde-Leie interfluvium

Anzegem (Anzegem), Huise, Kruishoutem, Nokere, Ouwegem, Wannegem-Lede (Kruisem), Heurne, Mullem, Oudenaarde (Oudenaarde), Waregem (Waregem), Moregem, Ooike, Wortegem (Wortegem-Petegem)
Dit gebied omvat een deel van de ‘Vlaamse Ardennen’ ten westen van de Schelde en vormt een onderdeel van het uitgestrekte Schelde-Leie interfluvium. De heuvelkammen liggen hier dominant in het landschap. De kouters zijn van elkaar gescheiden door beekvalleien. Kleinschalige dorpskernen liggen verspreid in het landschap. Hoeves, kasseiwegen en windmolens bepalen mee het beeld.