Beluiken Bijlokevest

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Een zeventigtal arbeidershuizen ondergebracht in een plein- en drie steegbeluiken tussen 1860 en 1865.

Is de omvattende vaststelling van

Pleinbeluik Cité Van de Bossche

Bijlokevest 118-168 (Gent)
Achter een lange en brede open toegang bevindt zich een stemmig en goed onderhouden pleinbeluik op driehoekig grondplan met negentien woningen daterend van 1862. In het midden van het beluik een gemeenschappelijke waterkraan en achteraan het steegbeluik, tegen de blinde muur, een houten neogotisch kapelletje van 1877.

Steegbeluik Cité Evrard

Bijlokevest 18-54 (Gent)
In 1860 opgetrokken tweezijdig bebouwd steegbeluik met brede open toegang, van de straat gescheiden door drie gemetselde bogen. Oorspronkelijk woningen van twee bouwlagen, twee traveeën volgens repeterend schema, onder zadeldak.

Steegbeluik Cité Muyskens

Bijlokevest 56-80 (Gent)
Tweezijdig bebouwd steegbeluik met brede open toegang; rechts daterend van 1860, linkerzijde daterend van 1862. Beluikhuizen van twee bouwlagen en twee traveeën volgens repeterend schema, onder zadeldak.

Bijlokevest 86-116, 116A-P (Gent)
Onbewoonbaar verklaard tweezijdig bebouwd steegbeluik met brede open toegang uit 1865, waarvan de rechterzijde rug-aan-rug opgetrokken werd met de woningen nummers 70-82 van het aanpalend beluik.