Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve Hof ten Berge met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Hillegem

De bescherming omvat de hoeve Hof ten Berge met zijn onmiddellijke omgeving.

Het beschermingsdossier motiveert de beeldbepalende waarde van Hof ten Berge en omgeving als volgt: "als hoeve uit de 19de eeuw, bestaande uit vier vleugels rond een binnenkoer gegroepeerd, gelegen op een hoogte in een golvend landschap met landerijen en boomgaard."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000642, Hof ten Berge met omgeving (S.N., 1981).

Waarden

Het hof ten Berge met zijn onmiddellijke omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Hoeve Hof ten Berge

Brielstraat 36 (Herzele)
Hoeve gelegen op een hoogte, in een golvend beboomd landschap, met ten noorden, uitzicht op Hillegemdorp. Bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder pannen zadeldaken, uit de 19de eeuw, gegroepeerd rondom een deels gekasseide binnenplaats met tuin.