Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve Hof ten Dale met omgeving

definitieve opheffingsbesluiten: 28-02-2024  ID: 15298

voorlopige opheffingsbesluiten: 16-10-2023  ID: 15200

Geografisch pakket Hillegem

De bescherming omvatte de hoeve Hof ten Dale en de onmiddellijke omgeving.

Op 16 oktober 2023 werd de bescherming voorlopig en op 28 februari 2024 definitief opgeheven omwille van het algemeen belang. De hoeve was al grotendeels verbouwd op het moment van de bescherming. Door de materiële teloorgang zijn de erfgoedwaarden van het dorpsgezicht ontoereikend voor bescherming op Vlaams niveau.

Het beschermingsdossier uit 1981 motiveert de historische waarde van Hof ten Dale en omgeving als volgt: "als gesloten hoevecomplex dat reeds in de 13de eeuw zou hebben bestaan doch waarvan de thans bewaarde oudste delen uit het midden van de 18de eeuw dagtekenen en terwijl het grootste deel van het complex in neo-renaissancestijl van hofstede tot herenwoning is omgevormd."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000642, Hof ten Dale met omgeving (S.N., 1981).

Waarden

Het Hof ten Dale met zijn omgeving was beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Hoeve Hof ten Dale

Provincieweg 311 (Herzele)
Sterk gerestaureerde U-vormige hoeve met gebouwen gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats met tuin. Ten oosten, inrijpoort opgenomen in de stalvleugel. Boerenhuis van het dubbelhuistype met één bouwlaag onder zadeldak, van 1751.