Belgische militaire begraafplaats

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de Belgische militaire begraafplaats van Veltem-Beisem, aangelegd in de periode 1925-1926 voor slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

Waarden

De Belgische Militaire Begraafplaats van Veltem-Beisem is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De Belgische Militaire Begraafplaats van Veltem-Beisem getuigt van de zware verliezen die het Belgische leger leed tijdens de Eerste en Tweede Uitval uit Antwerpen in augustus en september 1914. De begraafplaats werd aangelegd in 1925-'26 en concentreerde de graven van Belgische militairen die sneuvelden in de buurt van Haacht, Wespelaar, Keerbergen, Werchter en Rotselaar.
Langs de steenweg Leuven-Brussel, in de diepte gelegen begraafplaats op rechthoekig grondplan, toegankelijk via een monumentale trappenpartij in neostijl, gevormd door een ontdubbelde staatsietrap waaronder een tweeledige rondboogarcade als schuilhokje en twee bergruimtes met rondboogdeuren. Het geheel wordt gekenmerkt door een centraal ereperk met Belgische vlag en octogonaal opgestelde graven, door grote grasperken met blokken van dubbele rijen uniforme grafstenen, en door de brede middengang in rode steenslag die het voorplein verbindt met de achterzijde van de begraafplaats.
Door haar ligging en aanzienlijke oppervlakte heeft de Belgische Militaire Begraafplaats van Veltem-Beisem niet alleen een monumentaal karakter; ze is tevens de grootste Militaire Begraafplaats van Vlaams-Brabant.

Belgische militaire begraafplaats Veltem-Beisem

Brusselsesteenweg (Herent)
De begraafplaats van Veltem-Beisem werd in de periode 1925-1926 aangelegd, door de concentratie van graven uit de omgeving.