Opgaande tamme kastanje als markeringsboom in het Kluisbos

Houtig erfgoed

Beschrijving

De tamme kastanje in het Kluisbos te Ruien is beschermd als monument. Een cirkelvormige zone met een straal van 25 meter is mee opgenomen in de bescherming.

Waarden

De tamme kastanje, evenals een cirkelvormige zone met een straal van 25 meter, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De boom vormt een uniek overblijfsel van het Kluisbos van voor de Eerste Wereldoorlog en markeert als grensboom langs een zeer oud wegtracé twee onderscheiden delen van het bos.

artistieke waarde

De tamme kastanje vormt een uitgesproken beeldbepalend object langs de bosweg in het Kluisbos tussen de Vierschaar en het gehucht Pensemont, mede door zijn omvang, waardoor hij de dikste en oudste boom is van het Kluisbos en één van de dikste en oudste van de Vlaamse Ardennen.

Pensemont (Kluisbergen)
De tamme kastanje (Castanea sativa) bevindt zich langs een bospad in het Kluisbos, dat de Vierschaar met het gehucht Pensemont verbindt, op 120 meter van de noordelijke bosrand.