Grenspaal uit 1770

De grenspaal uit 1770 is beschermd als monument.

Waarden

Grenspaal anno 1770 Overslag 32 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voorbeelden van de oudst gekende grenspalen uit de Oostenrijkse periode daterend van 1720 te Stekene, van 1770 te Wachtebeke en als provinciegrenspaal uit de eerste helft van de 19de eeuw te Stekene (Kemzeke). Als onderdeel van het patrimonium verwijzend naar ons historische verleden en fungerend als herkenningspunt en visuele herinnering aan de sinds 1 januari 1993 verdwenen grenzen.

in casu documentaire waarde:

Grenspaal uit 1770

Overslag (Wachtebeke)
Volgens de conventie, getekend in Gent op 13 juli 1768, werd overeengekomen veertien grenspalen op te stellen te Overslag die de grens zouden vastleggen tussen de Republiek der Zeven provinciƫn of de Noordelijke Nederlanden en de Oostenrijkse of Zuidelijke Nederlanden. In 1770 werden de palen geplaatst. Deze zogenaamde Oostenrijkse grenspalen zijn elegante vierkante arduinen palen die lichtjes versmallen naar boven toe en bovenaan eindigen op een afgeknotte geprofileerde top.