Herenhuis Geeraard: exterieur en interieur

Hotel Geeraard: exterieur, interieur en tuin

De bescherming van het herenhuis Geeraard als monument omvat het interieur en exterieur.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde als volgt werd gemotiveerd: “Het huis gelegen Lessensestraat 36, zowel uitwendig (voorgevel, verandagevel) als inwendig (onder meer twee neogotische kamers aan de tuinzijde) en de bijhorende tuin, als woning in neoclassicistische stijl uit het derde kwart van de 19de eeuw met gedeeltelijk neogotische aankleding (onder meer lambrisering, wanddoeken die de geschiedenis van Geraardsbergen voorstellen, schouw met heiligenfiguren). De woning werd gebouwd door Bert de l’Arbre. De beschilderde wanddoeken met de geschiedenis van Geraardsbergen en enkele oriëntalistieke schilderijen zijn van de hand van deze kunstenaar.”

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, DB000700, Hotel Geraard met tuin, advies KCML (1983).

Waarden

Het exterieur en interieur (met onder meer de twee neogotische kamers aan de tuinzijde) van het ‘Hotel Geeraard’ is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Herenhuis Geeraard

Lessensestraat 36 (Geraardsbergen)
Het neoclassicistische herenhuis Geeraard werd circa 1870 gebouwd door Louis Benjamin Bert-de l’Arbre.