Griend met wilgentaxa

Houtig erfgoed

De voormalige griend met wilgentaxa te Moerzeke is beschermd als monument.

Waarden

De voormalige griend met zestien wilgentaxa is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De locatie is een representatief voorbeeld van een voormalige griend langs de Beneden-Schelde, waarvan het hout voornamelijk werd gebruikt als ambachtshout in de mandenmakerij.

wetenschappelijke waarde

In de voormalige griend van Hamme-Driegoten komen zestien wilgentaxa voor, het grootste deel van de in Vlaanderen van nature voorkomende en/of voor de mandenmakerij aangeplante soorten, ondersoorten, cultuurvariƫteiten van het geslacht Salix. Het betreft de locatie met het grootste aantal taxa van Oost- en West-Vlaanderen.

Driegoten (Hamme)
De voormalige griend (snij- en/of hakcultuur van wilg) bevindt zich binnendijks, op een schor binnen het hoogwaterbed van de Schelde, op de linkeroever, ter hoogte van Hamme-Driegoten. Deze locatie is een representatief voorbeeld van een voormalige griend langs de Beneden-Schelde, waarvan het hout voornamelijk werd gebruikt als ambachtshout in de mandenmakerij.