Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Sint-Katelijnestraat en omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Woningen

Beschrijving

De bescherming omvat de Sint-Katelijnestraat met aanpalende panden in de Goudstraat en Gelukstraat. Binnen de afbakening als stadsgezicht zijn verschillende gebouwen als monument beschermd met name de stadswoningen op nummer 8 en 10-12 en het classicistisch herenhuis op nummer 26. Ook herenhuis De Pelikaan is als monument beschermd; het gebouw met zijn tuin is een beschermd stadsgezicht.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van de Sint-Katelijnestraat met aanpalende panden in de Goudstraat en Gelukstraat als volgt werd gemotiveerd: "als oude straat gelegen binnen de Waterwijk met behouden kleinschalige bebouwing waaronder verschillende oude kernen en een reeds aangepaste doch vrij geïntegreerde recentere bebouwing."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000848, Sint-Katelijnestraat en aanpalende panden in de Goud- en Gelukstraat, advies KCML (1993).

Waarden

De Sint-Katelijnestraat met aanpalende panden in de Goudstraat en Gelukstraat te Gent is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu beeldbepalende waarde

Gelukstraat, Goudstraat, Sint-Katelijnestraat (Gent)
De Sint-Katelijnestraat vormt de belangrijkste straat in de zogenaamde Waterwijk, een aloude stadswijk ten noorden van de Ottogracht, die sinds de 13de eeuw reeds geannexeerd werd bij de stad en als dusdanig deel uitmaakte van de zogenaamde Kuip of middeleeuwse stadskern.

Sint-Katelijnestraat 15 (Gent)
Empire-getint enkelhuis van drie traveeën met drie bouwlagen onder schilddak, uit eerste helft 19de eeuw.

Sint-Katelijnestraat 16-22 (Gent)
Dubbelhuis van zes traveeën met drie bouwlagen onder lessenaarsdak, met kern uit 18de eeuw, mogelijk verhoogd met een verdieping en aangepast in 19de eeuw.

Sint-Katelijnestraat 24 (Gent)
Enkelhuis van drie traveeën met drie bouwlagen onder schilddak, volgens archiefstukken daterend van 1782 doch met vernieuwde kroonlijst en sierstukken uit 19de eeuw.

Classicistisch herenhuis

Sint-Katelijnestraat 26 (Gent)
Classicistisch herenhuis van 1775 met drie bouwlagen en zes traveeën onder zadeldak. Horizontale geleding door middel van een geprofileerde puilijst en gekornist hoofdgestel met gemarkeerde middentravee onder driehoekig fronton op zware Lodewijk XVI-consoles.

Drie stadswoningen

Sint-Katelijnestraat 5-9, 9A-C (Gent)
Huizenrij van drie gelijkaardige enkelhuizen met drie bouwlagen van respectievelijk drie, twee en drie traveeën onder een zadeldak, uit begin 19de eeuw. Nummers 5, 7 met 18de-eeuwse kern, aangegeven door muurankers en haakse achterbouw met puntgevel.

Herenhuis de Pelikaan

Sint-Katelijnestraat 11 (Gent)
Huis de Pelikaan van 1701, gebouwd door L. Bellemans. Dubbelhuis van zeven traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak met centraal dakvenster en recentere dakkapelletjes. Baksteenbouw met verwerking van zandsteen boven een plint van Doornikse steen.

Hoekhuis

Goudstraat 12 (Gent)
Hoekhuis van twee bouwlagen en een voorgevel van twee traveeën en zijgevel van vier traveeën, met oudere kern en aangepast in de 19de eeuw. De woning werd gerestaureerd en deels gereconstrueerd met een trapgevel naar het voorbeeld van de oorspronkelijke bouwaanvraag van 1707.

Hoekhuis

Sint-Katelijnestraat 2 (Gent)
Hoekhuis in traditionele bak- en zandsteenbouw, twee bouwlagen en drie traveeën brede trapgevel met 7 treden en topstuk onder zadeldak, in kern opklimmend tot de 17de eeuw, volgens archiefstukken verbouwd in 1757.

Stadswoning

Gelukstraat 17 (Gent)
Eén huis onderverdeeld in twee woningen. Breedhuis in traditionele stijl met vier traveeën, twee bouwlagen en zadeldak met trapdakvenster in het midden van de gevel. Verankerde bak- en zandsteenbouw, vermoedelijk daterend uit 17de eeuw.

Stadswoning

Goudstraat 6 (Gent)
Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen, opklimmend tot vermoedelijk de 17de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met 19de-eeuws uitzicht, verankerd met oude muurankers.

Stadswoning

Goudstraat 8 (Gent)
Empire-getint enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met zadeldak, uit eerste helft 19de eeuw met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel.

Stadswoning

Goudstraat 10 (Gent)
Vanouds een huis met dubbelhuisopstand van zes traveeën en twee bouwlagen uit 17de eeuw. Twee bakstenen trapgeveltjes van drie traveeën met gecementeerde plint.

Stadswoning

Sint-Katelijnestraat 6 (Gent)
Enkelhuis van drie traveeën met drie bouwlagen onder zadeldak, uit tweede helft 19de eeuw.

Stadswoning

Sint-Katelijnestraat 8 (Gent)
Huis met trapgevel met 6 trappen en topstuk, twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak; in kern opklimmend tot de 16de of 17de eeuw.

Stadswoning

Sint-Katelijnestraat 10-12 (Gent)
Huis met trapgevel met 7 trappen en topstuk; vier traveeën met twee bouwlagen en zadeldak, in kern opklimmend tot de 17de eeuw; bepleisterd en voorzien van nieuwe vensters in de eerste helft van de 19de eeuw.

Stadswoning

Sint-Katelijnestraat 13 (Gent)
Enkelhuis van drie traveeën met drie bouwlagen onder schilddak (?) volgens archiefstukken daterend van 1795.

Stadswoning

Sint-Katelijnestraat 14 (Gent)
Aanvankelijk diephuis met topgevel, met twee bouwlagen van drie traveeën, vermoedelijk in de loop van de 19de eeuw bepleisterd en verbouwd tot lijstgevel met drie bouwlagen, onder zadeldak.

Stadswoning

Sint-Katelijnestraat 17 (Gent)
Enkelhuis van drie traveeën met drie bouwlagen onder afgewolfd dak met vermoedelijk oudere kern met twee bouwlagen, aangepast en bepleisterd in 19de en 20ste eeuw.

Stadswoning

Sint-Katelijnestraat 19 (Gent)
Enkelhuis van twee traveeën met twee bouwlagen onder pseudomansardedak, met sober bepleisterde voorgevel uit 19de eeuw.

Stadswoning

Sint-Katelijnestraat 21 (Gent)
Diephuis met tuitgevel met muurvlechtingen, twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, in kern mogelijk opklimmend tot 17de eeuw.

Twee arbeiderswoningen

Sint-Katelijnestraat 1-3 (Gent)
Twee samen ontworpen enkelhuizen van drie traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak, volgens archiefstukken te dateren 1783.