Universiteitsbibliotheek en Hoger Instituut voor Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde

Universiteitsbibliotheek en het Hoger Instituut voor Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde

Beschrijving

De bescherming omvat de Universiteitsbibliotheek en het Hoger Instituut voor Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde, beter gekend als Boekentoren, ontworpen in 1933-1935 door Henri Van de Velde.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en artistieke waarde van de Universiteitsbibliotheek en het Hoger Instituut voor Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde als volgt:
"- de historische waarde als laat werk uit het oeuvre van architect Henri Van de Velde, ontworpen in 1933-1935 en gebouwd vanaf 1936, gekenmerkt door een rationele en logische opbouw in functie van het bouwprogramma, met als verticale spil een twintig verdiepingen tellende hoge boekentoren met belvédère, waarbij aansluiten de uitgesproken horizontaal-gerichte bouwvolumes van bibliotheek en HIKO, met gevelwanden uit beton en in stalen raamwerk gevatte beglazin; het geheel een in Griekse kruisvorm aangelegde binnenhof insluitend."
"- de artistieke waarde van de bijzonder waardevolle interieuraankleding, voorzien van onder meer marmer, granito en parket, die met het meubilair eveneens door Van de Velde werd ontworpen en zodoende als Gesamtkunstwerk werd bedacht."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000833, Universiteitsbibliotheek en Hoger Instituut voor Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde (S.N., 1992).

Waarden

De Universiteitsbibliotheek en het Hoger Instituut voor Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Is de gedeeltelijke bescherming van

Universiteitsbibliotheek, Hoger Instituut voor Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde en Faculteit Letteren en Wijsbegeerte

Blandijnberg 2, Rozier 9, Sint-Hubertusstraat 8, 18 (Gent)
Op de plaats van een voormalige arbeiderscité realiseerde de rijksuniversiteit tussen 1933 en 1945 een bibliotheek en het Hoger Instituut voor Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde (HIKO) naar ontwerp van Henry van de Velde. Van 1957 tot 1962 werd ten zuiden hiervan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte opgetrokken naar plannen van van de Veldes medewerker Eugène Delatte.