Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Hoekcomplex met de Botermanstraat

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Beschrijving

Hoekcomplex met de Botermanstraat, bestaande uit verschillende panden en daterend uit verschillende periodes. Archiefstukken vermelden reeds in de veertiende eeuw het zogenaamde "Naeldekens Couvent", een klooster met kapel waar meisjes zich toelegden op het naaien.

Hoekcomplex

Burgstraat 24, 22A, Jan Botermanstraat 1-3, 1A-C (Gent)
Hoekcomplex, bestaande uit panden daterend uit verschillende periodes. Bewaarde restanten van het zogenaamde Naeldekens Couvent in de noordelijke vleugel met zijgevel in de Jan Botermanstraat, namelijk van de 13de-14de-eeuwse kapel van dit klooster. Later eigendom van de familie Laury, die onder meer een nieuw huis laat bouwen, namelijk de linkse dwarsvleugel gedateerd 1642. De voorgevel aan de Burgstraat werd verbouwd in 1728. Rechts daarvan bevindt zich het hoekhuis met de Jan Botermanstraat, uit de tweede helft 18de eeuw, maar mogelijk met een oudere kern. Vleugels aan de Jan Botermanstraat met onder meer voormalige koetshuizen en een woonhuis met een bepleisterde en beschilderde voorgevel in Lodewijk XIV-stijl.

Andere relaties

Wordt opgevolgd door