Parochiekerk Sint-Pieters-Banden en Sint-Berlindis

Besluiten

Parochiekerk Sint-Pietersbanden en Sint-Berlindis met neogotisch interieur en Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrot

Beschrijving

De parochiekerk Sint-Pieters-Banden en Sint-Berlindis en het bijhorend perceel, met leilindenrij en vredesboom, zijn beschermd als monument.

Waarden

De kerk Sint-Pietersbanden en Sint-Berlindis met bijhorend perceel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Neogotische kerk gebouwd in 1848-1855 naar ontwerp van architect Jan-August Clarisse (1814-1873), bovendien onderpastoor te Wingene, wiens op de laatgotiek geïnspireerd oeuvre omvangrijk en kwalitatiefhoogstaand is;
Hoofdzakelijk met baksteen opgetrokken pseudo-hallenkerk van drie nagenoeg even hoge en even brede beuken onder gemeenschappelijk zadeldak; portaal en doksaal op de gevel uitgebouwd; achthoekige westtoren met klokkenkamer met spitsbogige galmgaten en oculi boven eerste travee van de middenbeuk; benedenkerk van drie traveeën met maaswerkvensters en eenvoudige steunberen; koor met aan weerzijden een sacristie en een rechte travee met driezijdige apsis met tweeledige maaswerkvensters en calvarie onder luifel tegen de apsis;
Gekantonneerde pijlers binnen de kerk, ononderbroken doorlopend in moerbogen, scheibogen en gewelfribben; beuken overwelfd met kruisribgewelven, koor met straalgewelf waarvan de ribben in een stervormig patroon samenkomen.

Parkstraat 2A (Zottegem)
De neogotische parochiekerk werd van 1848 tot 1855 opgetrokken naar ontwerp van architect Jan-August Clarisse en is gelegen op een perceel met een leilindenrij.

Leilindenrij kerkhof Grotenberge

Het kerkhof werd nooit als begraafplaats gebruikt en werd aangelegd met een leilindenrij rondom de kerk. Enkel op het kerkplein ten westen van de kerk is geen leilindenrij aanwezig, wel staat daar de heraangeplante vredesboom in een met asfalt verharde oppervlakte.

Opgaande linde als vredesboom

Grotstraat, Parkstraat (Zottegem)
De oorspronkelijke vredesboom werd vervangen door een opgaande linde en staat op het voorplein ten westen van de parochiekerk.