Hoeve Vandervelpen: taxusprieel

Prieel van taxus

Beschrijving

De bescherming als monument betreft een taxusprieel (Taxus baccata) van omstreeks 1880, gelegen in een tuin voor de woonvleugel van de gesloten hoeve Vandervelpen in het dorpscentrum van Waanrode.

Waarden

Het prieel van taxus (Taxus baccata) in de voortuin van hoeve Vandervelpen, met inbegrip van een cirkelvormige zone met een straal van twintig meter gedeeltelijk er rondom, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

dit opmerkelijk taxusprieel of 'lommerhuisje' werd aangeplant omstreeks 1880 ter bescherming van de bewoners tegen een te felle zon. Het heeft een rechthoekig grondplan en een naar de oostelijke richting gekeerde opening.

artistieke waarde

het taxusprieel is een beeldbepalend object en maakt deel uit van de aankleding van de voortuin van de hoeve Vandervelpen. Dit 'lommerhuisje', waarvan er in de ruime omgeving geen te vinden is, met rechthoekig grondplan en een naar de tuin gekeerde opening (omstreeks 1880 aangeplant), heeft een mooie representatieve lei- en snoeivorm.

Taxus Prieel

Oude Diestsestraat (Kortenaken)
Taxusprieel (Taxus baccata) van omstreeks 1880, gelegen in een tuin van 25 are met merkwaardige snoeivormen voor de woonvleugel van de gesloten hoeve Vandervelpen in het dorpscentrum van Waanrode (deelgemeente van Kortenaken).

Hoeve Vandervelpen met tuin

Oude Diestsestraat 2 (Kortenaken)
Gesloten hoeve gebouwd kort na 1843, die echter rond 1878, in opdracht van Guillaume Vandervelpen, later pastoor te Opwijk, haar huidige uitzicht kreeg. Tuin van 25 are met merkwaardige snoeivormen, onder meer een taxusprieel uit omstreeks 1880.