Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Empireherenhuis ontworpen door J.-B. Pisson met tuin

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Gent

Beschrijving

De bescherming als stadsgezicht omvat het herenhuis, de tuin en bijhorende gebouwen. Het empireherenhuis is eveneens als monument beschermd.

Het beschermingsdossier motiveert de historische waarde van de bescherming als stadsgezicht van het huis, met inbegrip van de tuin en bijgebouwen, als volgt: "als waardevolle empirewoning van 1793 met bijhorende tuin, thans in gebruik als stadsparkje, en ontstaan door toevoeging van de tuin ernaast."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000810, 18de-eeuwse hotels (VAN DEN BOSSCHE H., 1990).

Waarden

Het huis met inbegrip van de tuin met bijgebouwen is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu beeldbepalende waarde:

Ferdinand Lousbergskaai 32 (Gent)
Oorspronkelijk buitenhuis, volgens oude aquarel paviljoen van N. Blancart gebouwd door Pisson in 1793, later, in aangepaste vorm uit tweede helft 19de eeuw zogenaamd "Villa De Groote". Alleenstaand herenhuis in empirestijl met bepleisterde lijstgevels. Vanaf 1949 openstelling van de tuin als Koningin Astridpark met bronzen beeld van Koningin Astrid van J. De Decker (1960). Tuin aan de straatzijde afgesloten met ijzeren hekken en arduinen hekpijlers met bolbekroning. Behouden achthoekig tuinpaviljoentje daterend uit eind 19de eeuw.