Hotel de Loose: gevels en daken

Geografisch pakket Gent

De bescherming omvat de gevels en bedaking van het voormalig Hotel de Loose.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en artistieke waarde van de gevels en bedaking van het voormalig Hotel de Loose als volgt:
"- de historische waarde als 18de-eeuwse herenwoning gebouwd in 1780 door weduwe Pierre de Loose met afbraakmateriaal van het Prinsenhof (grotendeels afgebroken in 1777).
- de artistieke waarde van de volledig zandstenen voorgevel in Lodewijk XVI-stijl, gemarkeerd door zijrisalieten met bekronend hoofdgestel op karakteristieke Lodewijk XVI-consoles en met versierde borstweringen."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000810, 18de-eeuwse hotels (VAN DEN BOSSCHE H., 1990).

Waarden

De gevels en bedaking van het voormalig Hotel de Loose zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde

Hotel de Loose

Burgstraat 18, 18A-H, Jan Botermanstraat (Gent)
Brede voorgevel, oorspronkelijk enkelhuistype, volledig opgetrokken uit zandsteen, met drie bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak, zogenaamd naar weduwe Pierre de Loose die in 1780 een aanvraag deed om de voorgevel van haar huis te laten herbouwen. Behouden koetshuis met zijgevel in de Jan Botermanstraat.